Arduma

Witsteen

Witsteen is een sedimentair gesteente. Deze gesteenten ontstaan door consolidatie van afgezette minerale stoffen van verschillende herkomst, die door waterlopen naar de zeeën en meren werden uitgevoerd. Het overheersende mineraal is calsiet en veel gefossiliseerde organismen zijn aanwezig in dit soort steen.

Witsteen kan men in verschillende klassen verdelen:

Kalksteen
De zachtere kalksteen bestaat uit de zogeheten witstenen: aanvankelijk waren vooral de Franse witstenen (“Bourgondische”) populair, maar de laatste jaren wordt kalksteen van overal ter wereld ingevoerd. Hierdoor ontstaat een enorme keuze in overwegend warme, zachte tinten. Dit natuursteen kan niet gepolijst worden en is dus in verzoete afwerking verkrijgbaar. De hardere kalksteen is compacter en wordt dan ook meestal gebruikt op iets drukker belopen plaatsen.

Zandsteen
Zandsteen is veel zachter en poreuzer dan kalksteen en wordt het meeste binnenhuis toegepast. Met zijn ruwe oppervlak en zijn veelkleurige tint is deze steen vooral geschikt voor toepassingen in een rustieke en landelijke omgeving.

Verschillende soorten witsteen

Scroll naar boven